Čo obliecť dieťatku na noc?

Čo obliecť dieťatku na noc?

- Kategórie: Klub snov

jegesmedv%C3%A9s2.jpg

Odkrytie dieťaťa v noci môže pri chladnejšom počasí viesť k vážnejším problémom. Noci sú už chladnejšie, no kúrenie ešte vo väčšine bytov nie je spustené a pokiaľ máme doma centrálne vykurovanie, ani naň vlastne nemáme dosah. V takýchto prípadoch nám veľmi dobre poslúži práve spací vak Toddiebag, vďaka ktorému zostanú detičky v teple, aj keď za bežných okolností na sebe oblečenie doslova neznesú. Samotný spací vak Toddiebag však nezabezpečí kompletnú ochranu dieťatka počas noci pred prechladnutím. Všetko, od izbovej teploty až po spodné oblečenie dieťatka, resp. prikrývku navyše ovplyvňuje podmienky, ktoré sú „zodpovedné” za prípadné prechladnutie.

„Dobre, čo však teda robiť? Ako mám obliecť svoje dieťa? A aká má byť teplota v izbe? Čo ešte môžem urobiť? – v hlave každej mamičky sa určite vynárajú po prečítaní si nášho úvodu tieto a mnohé ďalšie otázky. Pravdu povediac, ani my sme nevedeli presné odpovede. A pravdepodobne, presné odpovede ani neexistujú, pretože prvým a najdôležitejším hľadiskom je samotné dieťatko a jeho potreby, ktoré nám nie sú celkom jasné. Predsa len sa vám však pokúsime pomôcť. Obrátili sme sa na odborníčku na obliekanie detí a tiež na pediatričku, ktoré sú nielen odborníčkami, ale aj mamičkami, a preto sme ich požiadali, aby doma pri svojich deťoch vyskúšali spací vak Toddiebag a na základe svojich skúseností nám poradili, ako vlastne dieťatko obliecť a aké podmienky je potrebné zabezpečiť, aby sme naše deti ochránili pred prípadným prechladnutím počas noci. Pozrime sa ako nám poradili:



Kata_kicsiKata Földi-Szilvási

MammBa Baba je blog zameraný na obliekanie malých detičiek a Kata Földi-Szilvási je odborníčkou tohto blogu.

Najdôležitejšie je to, čo oblečieme dieťatku pod spací vak, to však závisí práve od samotného dieťa, pretože máme aj detičky, ktorým počas celej noci na sebe nevadí ani prikrývka navyše, ale sú aj také, ktoré sa veľmi rýchlo odkryjú. Odporúčam, aby ste pri prvom použití spacieho vaku, počas asi 2-3 dní, sledovali svoje dieťatko (aspoň raz) a skontrolovali, či nie je odkryté, resp. ak nepoužívate ďalšiu prikrývku, dotknite sa dieťatka na krku (nechytajte mu rúčky, pretože to nie je relevantné), či nie je veľmi teplý alebo naopak studený, a podľa toho používajte, resp. nepoužívajte ďalšie vrstvy oblečenia.

Tabuľka bola vyhotovená na základe všeobecnej situácie, kedy sa dieťatko v noci odkrýva a funkciu prikrývky preberá spací vak Toddiebag bez rukávov.

 

Pokiaľ sa ešte bábätko málo pohybuje a po prikrytí si na sebe prikrývku nechá aj dlhodobo, vtedy je situácia trochu iná. V takomto prípade je dieťa okrem prikrývky potrebné obliecť primerane k izbovej teplote 22-24 °C a v zime ho je potrebné ešte dodatočne prikryť hrubšou prikrývkou, ale naopak, v lete len tenšou dekou.

+1 Tip pre zákazníkov spacieho vaku s nožičkami – Pokiaľ má práve vaše dieťatko obdobie, kedy je jeho najobľúbenejšou hrou vyzliekanie si ponožiek, do spacieho vaku (bez gamaší) radšej uložte dieťa v pančuškách, aby nezostalo bosé, hoci aj len na niekoľko hodín.

 

OrsiDr. Orsolya Birta

mamička a pediatrička z blogu Mamička lieči.

Poďme sa aj počas jesene dobre vyspinkať a budiť sa bez nádchy. Čo môžeme urobiť, aby aj počas náhleho príchodu jesene spinkalo naše dieťatko v najlepších možných podmienkach? Táto otázka nedá v dnešnej dobe pokoj mnohým mamičkám a oteckom, veď ešte pri písaní tohto článku boli vonku stále doslova letné teploty, aj keď v noci už bolo výrazne chladnejšie. Počas skorých ranných hodín je už byt prakticky vychladený, a tak sa ráno prebúdzame do nepríjemnej zimy a niekedy nás už veru potrápi aj kýchanie či plný nos, ak sa dostatočne včas nepostaráme o správnu prevenciu. Hoci prechladnutie, na rozdiel od všeobecne známeho názoru, nespôsobuje zima, ale vírusy, predsa len sa v zime patogény šíria oveľa rýchlejšie a sú to pre ne doslova ideálne podmienky. Paradoxom je ale aj to, že sa vírusy rovnako rýchlo šíria aj v príliš teplých miestnostiach, keďže nám sliznica vysychá, a tým je oveľa zraniteľnejšia voči útokom patogénov!

Zjednodušene povedané, pre príjemný nočný spánok nášho dieťatka nie je ideálna veľmi chladná, ale zase ani veľmi teplá izba. Ideálna teplota, vhodná pre dieťa, je však veľmi individuálna, vo všeobecnosti však môžeme povedať, že najideálnejšou teplotou pre nočný spánok je teplota okolo 22 °C. Samozrejme, môže to byť aj 21 alebo 23 stupňov, respektíve aj o niečo viac alebo menej.

V praxi spôsobuje problém najmä to, že sa malí lezúni dokážu odkryť už za približne jednu minútu a samozrejme, my k nim nemôžeme behať každých 5 minút, aby sme ich znovu prikryli. Veď aj my, rodičia, si potrebujeme v noci oddýchnuť. Niektoré deti sú veľmi citlivé a aj na tie najtichšie zvuky sa ľahko zobudia, stačí len otvoriť ochrannú mriežku na postieľke a v tom momente sú už hore, alebo sa nám uprostred noci rozhodnú dať jasne najavo, že sa chcú „hrať”. Táto situácia je aj vám dobre známa, všakže?

Čo teda môžeme urobiť, aby sme seba, rovnako ako aj naše deti, ochránili pred prechladnutím?

1. Pokiaľ máte tú možnosť, zapnite kúrenie vo vašom byte na niekoľko hodín aj počas noci. Pri programovateľnom vykurovaní je to absolútne jednoduché. Napríklad u nás to prebieha nasledovne: ak teplota v byte klesne pod 20 stupňov, kúrenie sa automaticky zapne na 1-2 hodiny, ako aj ráno vždy okolo 6. hodiny, preto sa nám nikdy nestane, že by sme sa prebúdzali trasúc sa od zimy, lebo by teplota v izbe kvôli chladnému počasiu vonku náhle klesla na 18 stupňov.

2. Názory na ohrievače sú v súčasnosti rôzne, nakoľko už spôsobili nejeden požiar, preto ani my v žiadnom prípade neodporúčame nechávať ohrievače bez dozoru v detskej izbe. Bolo by však vhodné, nechať ohrievač zapnutý na strednom alebo malom výkone, samozrejme, ďaleko od postieľky dieťaťa, aby sa ani náhodou nestalo, že naň hodí prikrývku alebo svojho macíka a dôjde k nešťastiu. Bezpečnejším riešením by však bolo zabezpečenie extra vykurovania prostredníctvom radiátora – avšak takého, ktorý sa nemôže nijakým spôsobom zapáliť.

3. Na jeseň už nenechávame otvorené okno na noc, zbytočne by sme potom vo vnútri kúrili, ak nám z vonku prúdi 10-stupňový studený vzduch. V takomto prípade vlastne tepelnej pohode nijako nepomôžeme. Pred zapnutím kúrenia sa však určite oplatí zatiahnuť aj závesy, nakoľko nám cez okná, najmä cez tie staršie, dokáže uniknúť veľa tepla.

4. Nevytvárajme však ani príliš teplé prostredie, nakoľko by to viedlo k tomu, že sa dieťatko za krátky čas spotí a po prechode do chladnejšej izby by opäť mohol nastať problém.

5. Nechávajme radšej zaspávať maličké detičky v spacom vaku. Síce je to ľahké povedať, ale – častokrát vzdychajú nahlas rodičia polročných či starších bábätiek.

Áno, ja viem, veď aj môj syn nemal s klasickým spacím vakom do 6 mesiacov žiadny problém, potom sa už však začal doslova nonstop vrtieť a jeho uloženie do spacieho vaku častokrát sprevádzal horlivý plač, čo je pochopiteľné, pretože ho veľmi obmedzoval vo voľnom pohybe. Aj to má však svoje riešenie. Spacie vaky s nožičkami Toddiebag sú vymyslené práve pre bábätká, ktoré sa aj počas spánku aktívnejšie pohybujú. Aj my ho používame a musím povedať, že sme sa veľmi potešili, keď sme sa o ňom dozvedeli, nakoľko skutočne zapĺňa dieru na trhu. Nesmieme však zabúdať na to, že spací vak nenahrádza kúrenie! Neslúži na to, aby sme mohli dieťa uspávať v chladnejšej izbe, veď rúčky, nôžky, hlavička či krk nášho bábätka môžu rovnako vychladnúť v 18 či 20 stupňovej izbe, ako aj bez prikrývky.

6. Musíme sa zmieriť s tým, že hlavnou príčinou nádchy sú vírusy, vždy však môžeme niečo urobiť. Vírusy sa šíria aj vtedy, keď ich nevidíme: cestujeme električkou, chodíme po ulici, nakupujeme v obchodoch – stačí, že si niekto kýchne a v tom momente letia vzduchom s kvapôčkami slín aj vírusy, ktoré nám pri kontakte s nosom alebo ústami ľahko spôsobia choroby. Exponenciálne to platí, ak sa Vaše dieťa nachádza aj v spoločnosti iných detí. Jasličky, škôlka, ale aj škola počas prvých týždňov sú garanciou nádchy a kašľa… o tom si už však onedlho budete môcť prečítať viac informácií na našom blogu Mamička lieči.

Pokiaľ však dodržíte vyššie uvedené rady, výrazne tým znížite riziko prechladnutia vášho dieťatka a vyhnete sa tak problémom, ktoré s tým súvisia.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!